0

0.00

#

Avtodeli Električni sistem za vse znamke avtomobilov

Izberite svoje vozilo

Katalog avtodelov za Elektrika premium kakovosti

Avtodeli Elektrika znanih proizvajalcev

  • HELLA Električni sistem
  • BOSCH Električni sistem
  • JOHNS Električni sistem
  • TYC Električni sistem

Električni sistem - Kaj morate vedeti o mehanizmu, obrabi in popravilu

Elektrika v avtomobilu je odgovorna za prenos vseh signalov, ki so potrebni za delovanje vozila. Električne in elektronske komponente so v zadnjih dvajsetih letih postale zelo kompleksne. Posledično so vozila danes veliko bolj varna in udobna. Vendar pa so težave z elektriko ena od najpogostejših poškodb in primerov za popravilo na vozilu.

Električne komponente v vozilu

Elektrika v vozilu je sestavljena iz petih komponent:
    1. Vhodne naprave so stikala, s katerimi lahko uporabnik vozila upravlja signale. To vključuje vsa stikala na armaturni plošči, pedala, stikala za nastavitev sedeža in električnih oken. Stikala imajo enostaven dostop in zamenjavo. Toda pogosto je dovolj temeljito očistiti okvarjeno stikalo, da bo spet delovalo. 2. Signalne povezave so napeljave v vozilu. V zvezi s tem, ima vsako vozilo nameščeno glavno kablovje, iz katerega poteka več sekundarnih napeljav. Kompleksnost elektronike vozila danes zahteva kompleksno napeljavo, kar se je pri veliko modelih vozil izkazalo kot zelo občutljivo. Danes za ugotavljanje napake v signalni napeljavi potrebujete bralno napravo. 3. Senzorski sistem vozila je sestavljen iz vhodnih naprav, ki se sprožijo brez aktivnega sodelovanja upravljavca. Te vključujejo senzorje ABS, sonde lambda, različne merilnike hitrosti, merilnik goriva, temperaturne senzorje, svetlobne senzorje, in še več. Poškodovani senzorji lahko privedejo do nevarnih situacij pri vožnji. Preveriti jih je potrebno točno po načrtu in, če je potrebno, zamenjati kot varnostni ukrep. Količina senzorjev v vozilu stalno narašča. Od nedavnega so, na primer, senzorji tlaka v pnevmatikah obvezni na novih vozilih. Ti senzorji se nahajajo v kolesih vozila in jih je treba pri menjavi koles dodatno namestiti, če je to potrebno. 4. Upravljanje z elektroniko v vozilu poteka danes v središču ene ali več krmilnih naprav. Natančneje je sistem za upravljanje motorja stalno nadzorovan s centralno krmilno enoto. To je potrebno za učinkovito uporabo goriva in preprečevanje poškodbe katalizatorja. Krmilnik sprejema svoje signale od senzorjev in pošilja pretvorjene ter primerne vrednosti sistemu vžiga in vbrizgalnemu sistemu. Sistem vžiga je sestavljen iz vžigalne in žarilne svečke (odvisno od tega, ali gre za bencinsko ali dizelsko vozilo), vžigalnih kablov in pretvornika vžigalne napetosti. Vsa elektrika za elektroniko nastaja v alternatorju, ki ga poganja motor in shranjuje tok v akumulatorju vozila. 5. Izhodne naprave elektronike vozila so predvsem v luči zunaj in znotraj vozila. Te vključujejo prednje luči, ki so sestavljene iz žarometov s kratkim in dolgim svetlobnim snopom, smernikov, meglenk, luči za osvetlitev ovinka in dnevnih luči. Na zadnji strani imamo zavorne luči, zadnje luči, meglenke in utripajoče luči. Tudi priključek za vleko priklopnika pripada električnemu sistemu. Izhodne naprave v notranjosti vozila so sestavljene iz različnih luči in digitalnih zaslonov na armaturni plošči, kot tudi notranje razsvetljave. Sedeži, motor elektronske nastavitve sedeža, ventilator in priročne funkcije, kot so ohlajeni predali nasproti sovoznika, se štejejo med izhodne naprave.

Tipične poškodbe elektronike

Pokvarjen zaslon, slabo delovanje motorja, nenavadno dvignjeni motorji - simptomi za elektronsko poškodbo so lahko zelo različni. Samo bralnik napake daje natančne informacije.
Celotna elektronika vozila je sestavljena iz občutljivih komponent, za katere velja, da so izpostavljene bolj ali manj močni obrabi. Senzorje, ki so izpostavljeni ali toplotno močno obremenjeni, kot so senzorji ABS, merilnik vrtljajev ali sonda lambda, je treba zamenjati v skladu z načrtom vzdrževanja. Nasprotno je pri uporabi izredno trpežnih LED žarnic v signalnih lučeh avtomobila, zamenjava redko potrebna. To velja za zavorno luč, kot tudi za osvetlitev armaturne plošče. Če imate še vedno starejše vozilo in zavorne luči z žarilno nitko, vam svetujemo, da jih nujno zamenjate z LED svetlobnim virom.
Poškodbe elektronike nastajajo tudi zaradi korozije. Poškodovana napeljava ali prehodi od kabla do priključka so šibke točke, v katerih se lahko nabere vlaga in nato vodijo do korozije. Pretok električnega toka skozi cevi je tako izziv. Tvorba rje je opazna kot povečan upor v napeljavi, ki ga lahko registrira krmilna enota motorja. Nato se prikaže koda napake, ki daje natančne podatke o napaki. Avtodelionline.si ponuja širok spekter elektronskih komponent vozila, s katerimi lahko popravite večino poškodb ali znatno povečate raven udobja in varnosti električnega sistema vašega vozila.

NAJ produkti v kategoriji:

Drugih rezervni deli za avto