0

0.00

#

Avtodeli Klimatska naprava za vse znamke avtomobilov

Izberite svoje vozilo

Katalog avtodelov za Klime premium kakovosti

Avtodeli Klime znanih proizvajalcev

  • HELLA Klimatska naprava
  • VALEO Klimatska naprava
  • NRF Klimatska naprava
  • THERMOTEC Klimatska naprava

Klimatska naprava - Kaj morate vedeti o mehanizmu, obrabi in popravilu

Ko ljudje slišijo besedi "klimatska naprava", najverjetneje pomislijo le na prijetno hlajenje v avtomobilu. A sistem klimatske naprave zmore še več: Zrak v avtomobilu ohranja vedno suh. Delujoča klimatska naprava je torej uporabna tudi v zimskem času, saj ohranja šipe v notranjosti brez zmrzali. V avtomobilu, ki se uporablja v vseh letnih časih, je koristno namestiti grelec, kot dodatek k notranjemu hlajenju.

Prijetna vožnja z nepoškodovano klimatsko napravo

Sistem klimatske naprave vozila je precej zapletena tehnologija. Jedrna enota hlajenja je kompresor. Kompresor poganja jermen in ima funkcijo stiskanja hladilnega plina do točke, ko postane tekočina. Tekočine hladilno sredstvo nato potuje skozi cev do uparjalnika. Tam se hladilna tekočina nenadoma širi nazaj, s čimer se ustvarja želeno hlajenje. Hlajenje se nato prenaša v notranjost avtomobila, s pomočjo ventilatorja. Medtem ohlajen zrak teče skozi filter in sušilnik, ki ga filtrira zaradi vlage. Ko je avtomobil parkiran, se ta proces ustavi. Zato je povsem normalno, da v vročem vremenu pod dnom vozila najdete kapljice vode.
Pomanjkljivost notranjega hladilnega sistema je, da kompresor klimatske naprave porabi veliko energije iz motorja. To je razlog, zakaj vozila z notranjim hlajenjem porabijo več goriva kot vozila brez notranjega hlajenja.

Okvare klimatskega sistema

Sistem klimatske naprave mora redno preverjati strokovnjak. Pokvarjena klimatska naprava se manifestira predvsem z odsotnostjo hladilnega učinka. Razlog za to je običajno, da hladilno sredstvo prezgodaj izhlapi. V tem primeru pomaga le nakup novega hladilnega sistema. Postopna izguba hladilne tekočine je naravna in neizogibna. Kljub temu pa morate pred polnjenjem vedno preveriti hladilni sistem glede puščanja. Obe zadevi lahko opravi le strokovnjak. Vzrok za neprijeten vonj v notranjosti je najpogosteje zamašen filter. Pomaga izmenjevati in čistiti hladilni sistem. Okvarjen kompresor klimatske naprave lahko povzroči notranjo obrabo. Zato je vedno zelo pomembno, da pri zamenjavi katerekoli komponente klimatske naprave temeljito sperete vse cevi hladilnega sistema.
Drobci iz starega kompresorja lahko zelo hitro poškodujejo novega. Zamenjava komponent hladilnega sistema je razmeroma enostavna. Zaradi varstva okolja in varnostnih razlogov morate iz celotnega hladilnega sistema izprazniti preostalo hladilo. To še posebej velja za vozila, izdelana pred letom 2011. Za kratek čas so avtomobili uporabljali hladilo, imenovano R134a, ki ob stiku s kisikom povzroči zelo agresivno kislino. Vozila, izdelana po letu 2011, imajo lahko tudi to hladilno sredstvo, saj ga je morda dodal prejšnji lastnik avtomobila, saj ima odlične zmogljivosti hlajenja, medtem ko porabi manj goriva kot običajna hladilna sredstva. Zato morate za praznjenje in izpiranje hladilnega sistema vedno k specialistu, preden se sami lotite zamenjave komponent. Popravilo pogonskega jermena je, v nasprotju, enostavno. Vsiljivo cviljenje jermena pomeni, da se bo vsak čas pokvaril in ga je mogoče zamenjati v nekaj preprostih korakih.

Vse za vaš sistem klimatske naprave na Avtodelionline

Vse potrebne dele za popravilo vašega notranjega hladilnega sistema boste našli v naši spletni trgovini. Izbor dragih komponent je še posebej zelo velik: poleg izdelkov originalnih proizvajalcev, nudimo tudi bistveno cenejše alternative, ki so prav tako učinkovite, kot originalni deli. Zanašamo se na zanesljive partnerje, ki so nas glede kakovosti svojih izdelkov in zvestobe osebno prepričali. Poleg visokokakovostnih kompresorjev, nudimo tudi sušilnike, filtre, jermene kot tudi vse druge komponente, ki ima vlogo pri hlajenju vozila. Naša paleta izdelkov je prav tako idealna za starejše modele, za katere popravilo z originalnimi deli ne bi bilo ekonomsko smiselno. Z našo ponudbo za dele klimatske naprave ne bo noben voznik v svojem vozilu nikoli pogrešal udobja osvežujočega hladilnega sistema.

NAJ produkti v kategoriji:

Drugih rezervni deli za avto