0

0.00

#

Avtodeli Sistem za gorivo za vse znamke avtomobilov

Izberite svoje vozilo

Katalog avtodelov za Sistem dovajanja goriva premium kakovosti

Avtodeli Sistem dovajanja goriva znanih proizvajalcev

  • VALEO Sistem za dovod goriva
  • BOSCH Sistem za dovod goriva

Sistem za gorivo - Kaj morate vedeti o mehanizmu, obrabi in popravilu

Sistem za gorivo ima funkcijo za transport bencina, dizla ali plina iz rezervoarja v zgorevalne komore motorja. Nepoškodovan sistem za gorivo ni pomemben samo za delovanje vozila. Nedotaknjeno stanje v sistemu za gorivo je nujno predvsem za protipožarno zaščito in varnost avtomobila.

Konstrukcija sistema za gorivo

Gorivo se dovaja iz zunanje polnilnice v rezervoar za gorivo. Za tekoča goriva, kot sta bencin ali dizel, to poteka brez tlaka, pri zemeljskem plinu ali utekočinjenem naftnem plinu pa se to izvaja pod visokimi tlaki. V rezervoarju obstaja plovec ali senzor tlaka, ki je priključen na merilnik porabe goriva. Iz rezervoarja teče gorivo skozi črpalko za gorivo, ki ustvarja potreben dovodni tlak v sistemu za gorivo. Črpalko za gorivo poganja elektromotor, ki se napaja iz akumulatorja in alternatorja.
Pri dizelskih in bencinskih avtomobilih so cevi za gorivo običajno preproste gumijaste ali bakrene cevi. Ponavadi vodijo gorivo do vbrizgalne črpalke, kjer se atomizira in s pomočjo krmilne naprave, ob ravno pravem času in v pravem odmerku razprši v zgorevalno komoro. Avtomobili na plin imajo vse svoje komponente, vključno s cevmi za gorivo, posebej zasnovane za upiranje visokim tlakom, ki so potrebni za utekočinjenje plina.
Pri dizelskih in bencinskih vozilih gorivo prehaja skozi enega ali več filtrov za gorivo. Ker se lahko kakovost goriva močno razlikuje, je potrebna redna manjava teh filtrov. Pri filtrih ni priporočljivo varčevati, saj so zamašena vbrizgalna črpalka in lepljivi injektorji dragi za popravilo.

Okvare sistema za gorivo

Okvare v sistemu za gorivo lahko opazite po puščanju goriva, neprijetnem vonju v notranjosti ali slabem pogonu motorja. Puščanje goriva je zelo nevarno in škodljivo za okolje. Vozilo, iz katerega izteka gorivo, je prepovedano voziti.
Rezervoar vozila je izdelan bodisi iz jekla ali plastike. Jekleni rezervoarji, še posebej tisti, ki shranjujejo tekoče gorivo, kot je bencin ali dizel, so občutljivi na korozijo. Varjenje rezervoarja ni priporočljivo, ker obstaja velika nevarnost eksplozije. Poleg tega, to ne garantira trajno rešitev. Jamstvo za trajno rešitev zagotavlja le z zamenjava rezervoarja z novim. Veliko modelov avtomobilov omogoča zamenjavo rezervoarja za gorivo, izdelanega iz pločevine, z novim, izdelanim iz plastike. Ta zamenjava je priporočljiva, ker rezervoar iz plastike odpravlja nevarnost korozije.
Merilnik goriva je nameščen s tekočim gorivom v rezervoarju. Obeh, v večini primerov, ni mogoče popraviti ločeno. V primeru, da je merilnik goriva pokvarjen, morate običajno zamenjati celoten rezervoar za gorivo. Okvaro merilnikov goriva običajno povzročajo ohlapni ali zarjaveli priključki ali napake v prikazovalniku. Takšne povezave je pred zamenjavo rezervoarja potrebno preveriti.
Tudi cevi sčasoma postanejo krhke in porozne. Bencinske in dizelske cevi iz gume je mogoče enostavno zamenjati tako, da jih preprosto odklopite. Ker notranjost teh cevi prav tako ni imuna na staranje, je med tem popravilom priporočljivo zamenjati tudi filtre.
Pri večini avtomobilov je črpalka za gorivo nameščena neposredno na rezervoarju in je dostopna iz rezervoarja. Če je ta pokvarjena, avtomobil preprosto preneha delovati. Črpalko poganja elektromotor. Tako morate, v primeru okvare, najprej preveriti stranske dele: kable, stikala, releje, varovalko - celotna elektrika okoli črpalke za gorivo je lahko odgovorna za okvaro in jo je mogoče bistveno ceneje in hitreje popraviti kot samo črpalko.
Vbrizgalne črpalke ne more popraviti nestrokovnjak. To je zelo kompleksen agregat, sestavljen iz številnih gredi, batov, tesnil in zobnikov. Toda vbrizgalne črpalke je mogoče kupiti poceni, kot rabljeno opremo starejših avtomobilov. Ranljivi deli vbrizgalnih črpalk so tesnila. Ta se lahko zelo hitro obrabijo, če je gorivo neprimerno, kot če se v vozilih, za katera ni primeren, uporablja biodizel.

Poiščite vse, kar potrebujete za sistem za gorivo, na Avtodelionline

Imamo vse, kar potrebujete za popravilo svojega sistema za gorivo. V našem spletnem katalogu boste, na primer, našli široko paleto zelo poceni rezervoarjev. Ob takšnih ponudbah, ni več vredno poskušati izvajati popravila z varjenjem, spajkanjem ali lepljenjem.

NAJ produkti v kategoriji:

Drugih rezervni deli za avto