0

0.00

#

Avtodeli Motor za vse znamke avtomobilov

Izberite svoje vozilo

Katalog avtodelov za Motor premium kakovosti

Avtodeli Motor znanih proizvajalcev

  • REINZ Motor
  • ELRING Motor
  • AJUSA Motor
  • CASTROL Motor
Izbira avtodelov za zgornje kategorije:
Motorno olje

Motorno olje

(Array Deli)
Zapiralni cep, oljna kad

Zapiralni cep, oljna kad

(Array Deli)
Vodna crpalka+kit-komplet zobatega jermena

Vodna crpalka+kit-komplet zobatega jermena

(Array Deli)
Vlezajenje, motor

Vlezajenje, motor

(Array Deli)
Tesnilo, pokrov glave valja(ohisja nihajnih rocic)

Tesnilo, pokrov glave valja(ohisja nihajnih rocic)

(Array Deli)
Tesnilo, termostat

Tesnilo, termostat

(Array Deli)
Pokažite vse

Motor - Kaj morate vedeti o mehanizmu, obrabi in popravilu

Pogonski jermen ima v motorju funkcijo, da zagotovi, da je čas med batom in odpiranjem ventila vedno natančen. V ta namen se kot povezovalni element med ročično in odmično gredjo v motorju/pogonskem jermenu uporablja zobati jermen.

Splošne informacije o zobatem jermenu

Zobati jermen zagotavlja, da odmična in ročična gred vedno delujeta sinhrono, tako da jih medsebojno povezuje. Zobati jermen je raven jermen, narejen iz mešanice gume in steklenih vlaken, ki ima v notranjosti zobe. Ti zobje so pritrjeni na jermenice, ki so nameščene na odmični in ročični gredi. Glede na vozilo, se lahko zobati jermeni uporabljajo tudi za pogon drugih sestavnih delov, kot so: servo črpalka, vodna črpalka in/ali alternator. Še posebej vodna črpalka v motroju je izdelana na ta način in hkrati služi za napenjanje zobatega jermena. Mnoge vrste motorjev imajo alternativne ločene zategovalnike zobatih jermenov; tako imenovane "napenjalne valje".

Kako zamenjati zobati jermen

Bodisi gre za vodno črpalko ali napenjalni valj - v primeru popravila, se ti sestavni deli na splošno menjajo skupaj. Kljub temu imajo lahko zelo kompleksna vozila, ki imajo bokser ali V motorje z dvema sklopoma valjev, samo en zobati jermen. Zobati jermen je v tem primeru zelo dolg in težaven za zamenjavo. V teh vozilih, kot je Alfa Romeo 166, morate za njegovo zamenjavo razstaviti celoten motor. V normalnih štiri ali šest valjnih enorednih motorjih je zobati jermen nameščen na stranskem delu ohišja motorja in ga je mogoče zamenjati razmeroma enostavno, brez razstavljanja motorja.
Če želite zamenjati zobati jermen, se morate strogo držati načrta popravila. Najbolj pomembna stvar je da poskrbite, da ne boste pri nameščanju novega zobatega jermena spremenili položaja med ročično in odmično gredjo. V ta namen na zobatem jermenu obstajajo oznake - pogonsko kolo in kolo na ohišju ročične in odmične gredi se bosta morala kasneje ujemati. A tudi če se zdi, da sta ročična in odmična gred pravilno poravnani, se lahko ena od njih zavrti natančno pri 360°. Zato pri menjavi zobatega jermena vedno najprej odstranimo vžigalno svečko, tako da lahko za namen testiranja motor zavrtimo ročno.
Zobati jermen je treba vedno preverjati v rednih časovnih presledkih ali v primeru sumljivega obnašanja. Pri rabljenih avtomobilov ga, na primer, lahko preverite zgolj s pogledom. Če se tkivo iz steklenih vlaken zobatega jermena spleta ali če se prikažejo prve razpoke, je čas za njegovo zamenjavo. Vendar pa se lahko tudi navidez brezmadežen jermen naenkrat pokvari. Torej, če ne veste, kdaj je bil jermen nazadnje zamenjan, je priporočljivo, da ga zamenjate iz previdnostnega ukrepa. Glede na tip vozila, je priporočljivo zamenjavo zobatega jermena opraviti na vsakih 50.000 do 120.000 kilometrov. Pri starejših vozilih bi se morali, glede intervalov, pogovoriti z drugimi lastniki istega modela. Pri Alfi Romeo 166, proizvajalec priporoča zamenjavo na vsakih 80.000 kilometrov, vendar so lastniki ugotovili, da je zahtevani interval na približno 60.000 kilometrov.
Pod nobenim pogojem ne smete pri zobatih jermenih ali njihovih pomožnih komponentah poskušati prihraniti denar. Življenjska doba napenjalnika ali vodne črpalke je skoraj popolnoma enaka kot pri zobatem jermenu. Če ob zamenjavi zobatega jermena ne boste zamenjali napenjalnika, se bo nov zobati jermen po nekaj tisoč kilometrih pretrgal in povzročil usodne poškodbe motorja.

Vse za zobati jermen

Popoln komplet zobatega jermena stane precej manj, kot bi si mislili. Preprost komplet zobatega jermena z vključenim napenjalcem stane manj kot 15 evrov. Zaradi tega sta popravilo in vzdrževanje starejših avtomobilov posebej poceni.
Avtodelionline navaja naš celoten izbor kompletov zobatih jermenov. Naši strokovni mehaniki vam bodo dali koristne informacije, v primeru težav med namestitvijo. Zamenjava zobatega jermena je precej zahtevna, vendar jo lahko z malo spretnosti opravijo tudi začetniki.

NAJ produkti v kategoriji: