0

0.00

#

Avtodeli Filter za vse znamke avtomobilov

Izberite svoje vozilo

Katalog avtodelov za Filter premium kakovosti

Avtodeli Filter znanih proizvajalcev

  • MANN-FILTER Filter
  • BOSCH Filter
  • CHAMPION Filter
  • MAPCO Filter

Filter - Kaj morate vedeti o mehanizmu, obrabi in popravilu

Avtomobil uporablja veliko različnih snovi. Tekoče gorivo, zrak, olje in voda krožijo skozi odprte in zaprte tokokroge ter s seboj nosijo številne nezaželene delce. Za zaščito voznika in avtomobila pred poškodbami in podaljšanje življenjske dobe avtomobila so vgrajeni različni filtri.

Čisto olje, zdrav motor

Motorno olje podmazuje vse gibljive dele motorja. Sestavljeno je iz številnih glavnih in pomožnih sredstev, ki ščitijo motor pred notranjo obrabo, pregrevanjem ali nezaželenim termičnim raztezanjem. Hkrati motorno olje prehaja skozi vse komponente motorja za generiranje in prevajanje električne energije. V tem procesu so kritična točka ventili. Te komponente postanejo zaradi postopka zgorevanja zelo vroče in imajo lahko na sebi sledi zažganega bencina. Hkrati dovajajo delce v motorno olje. Da bi tem delcem preprečili, da dosežejo in poškodujejo druge komponente, kot so stene valja, se nenehno filtrirajo. V ta namen je nameščen filter olja. Pri vsaki menjavi motornega olja je potrebno tudi oljni filter zamenjati z novim. Ob upoštevanju časovnih intervalov za menjavo olja, z uporabo visokokakovostnega motornega olja in redno menjavo oljnega filtra, se bistveno podaljša življenjska doba motorja.

Zračni filter, tako da lahko motor diha

Zračni filter se nahaja znotraj vidne, črne plastične škatle, ki se nahaja na motorju. Priporočljivo ga je zamenjati vsaj enkrat na leto. Vsem delcem iz vsesanega zraka preprečuje vstop v sistem za vbrizgavanje goriva. Zračni filter se lahko na splošno zamenja brez vsakršnega orodja.
Popolno delujoč zračni filter je še posebej pomemben za vozila s turbopolnilnikom. Izjemno hitro vrteča se turbina turbopolnilnika je zelo občutljiva na delce umazanije. Vzrok št. 1 za okvare na turbopolnilnikih so okvarjeni, zamašeni ali stari zračni filtri. Čeprav je te pomembne komponente za delovanje in čisto zgorevanje enostavno zamenjati, je njihova nabava zelo draga.

Da se avtomobil ne zaduši: Bencinski filter

Filter za bencin se uporablja za filtriranje delcev umazanije iz sistema za gorivo. Konstrukcija bencinskih filtrov je zelo različna. To so pogosto preprosti filtri iz papirja, postavljeni v platneno ohišje, in se zlahka vstavijo v prerezano bencinsko cev. So zelo enostavni za zamenjavo, ker so lahko dostopni in pritrjeni samo z dvema vijačnima objemkama. Poleg univerzalnih filtrov iz papirja - platna, proizvajalci v številne modele bencinski filter nameščajo neposredno na rezervoar. Te bencinske filtre je prav tako potrebno menjati v skladu z načrtom vzdrževanja, vendar je v tem primeru potrebno strokovno znanje in posebno orodje.

Varna in udobna vožnja: Zračni filtri za notranjost

Že približno dvajset let imajo nova vozila zelo fine filtre, kar se je izkazalo kot pravi blagoslov za alergike. Nadležen cvetni prah, ki je zelo nevaren za mnoge ljudi, se temeljito filtrira s filtrom za cvetni prah. Filter za cvetni prah deluje tudi kot filter vonjav, za neprijetne vonjave, ki prihajajo od zunaj. Vozila s klimo imajo dodaten filter, ki filtrira vlago in nečistoče iz dihalnega in stisnjenega zraka.

Kako prepoznati okvarjene filtre

Nakup filtrov je običajno zelo poceni in ni vam treba na njih varčevati. V primeru, da ste, na primer, kupili rabljen avtomobil, ne more natančno vedeti, kako je prejšnji lastnik spoštoval časovni načrt vzdrževanja. To lahko privede do zamašitve elementov filtra in značilnih okvar.
Zamašen oljni filter signalizira utripajoča lučka za olje. Lučka sporoča, da tlak v sistemu olja več ne zadošča. Če se to zgodi, morate nemudoma preveriti nivo olja. Če je še vedno zadosten, morate iti v najkrajšem možnem času do najbližje delavnice. Toda, če je nivo olja pod minimumom, ali če je tako nizek, da ga ne morete niti izmeriti, morate vozilo ustaviti in nadaljevati šele potem, ko ste avtomobil oskrbeli z 1-2 litri olja. Zaradi tega je na splošno priporočljivo, da imate s seboj vedno 0,5-1 litra olja. Nivo olja morate izmeriti šele potem, ko se motor ohladi, zato je pred merjenjem olja priporočljivo počakati vsaj 10 minut. Nato morate izmeriti olje z merilno palico. Medtem ko merite količino olja, ne upoštevate olja, ki že kroži v motorju.
Zamašene zračne filtre opazite po nenadnem povečanju porabe goriva in slabem delovanju motorja. Če zračni filter ni bil zamenjan že več let, lahko poraba goriva naraste do dvakratnih normalnih vrednosti! Motor se ponavadi zaradi tega ne poškoduje, vendar lahko zelo gosta zmes uniči katalizator. Tako lahko zaradi poškodovanega rezervnega dela za 10 evrov, hitro pridete do drage poškodbe za več kot 1000 evrov.
Zamašen bencinski filter lahko ovira pretok goriva. To se kaže kot turbulentno delovanje motorja ali kot zmanjšana zmogljivost.
Če v avtomobilu začutite neprijeten vonj, so lahko vzrok zamašeni notranji zračni filtri. Preostali elementi filtriranih delcev v filtru lahko povzročijo neprijeten vonj. To se še posebej pogosto zgodi s klimatsko napravo. Organski delci v kombinaciji z vlago tvorijo ugoden habitat za mikroorganizme, kar je lahko škodljivo.

Zamenjava filtra – enostaven ukrep, velik učinek

Običajno je filtrirni element v avtomobilu zelo enostavno in hitro zamenjati. Filtri so zelo poceni izdelki. Tako lahko vedno ravnate previdno, če ne pozante starosti nameščenih filtrov. Zlasti pri rabljenih vozilih je standardna zamenjava vseh filtrov koristen previdnostni ukrep. Z malo denarja lahko prenovite vse filtre v avtomobilu. Po zamenjavi lahko ponovno sledite predpisanim intervalom za menjavo. Na Avtodelionline.si boste našli vse filtrirne elemente, ki jih potrebujete.

NAJ produkti v kategoriji: