0

0.00

#

Avtodeli Zobati jermen za vse znamke avtomobilov

Izberite svoje vozilo

Katalog avtodelov za Zobati jermen premium kakovosti

Avtodeli Zobati jermen znanih proizvajalcev

  • BOSCH Zobati jermen
  • CONTITECH Zobati jermen
  • GATES Zobati jermen
  • DAYCO Zobati jermen
  • SKF Zobati jermen

Zobati jermen - Kaj morate vedeti o mehanizmu, obrabi in popravilu

Pogonski jermeni so sredstva za prenos vrtilnih momentov in so poceni, zanesljivi ter enostavni za namestitev. Kjerkoli mora rotirajoča komponenta napajati drugo vrtečo se komponento, je uporaba jermena nizko-stroškovna rešitev. Ampak je odvisno od tega, ali je potrebno prenašati le navor ali tudi zobnik.

Katere pogonske jermene imajo avtomobili?

Pogonski jermen opravlja dve funkciji: ena je prenos navorov in druga, neobvezna, prenos zobnika. Vrsti jermenov, ki se uporabljata pri prenosu navorov, sta le ploščati ali klinasti jermen. Te jermene je mogoče najti v alternatorju ali vodni črpalki. Zobati jermen je nameščen med ročično in odmično gredjo ter mora biti zelo previdno montiran.

Kaj je pogonski jermen?

Pogonski jermen je sestavljen iz treh komponent: Pogonska gred proizvaja silo, ki se prenaša do navora. Sam jermen je narejen iz zanke, ki je, nasprotno, narejena iz mešanice GFK in gume. Pogonski jermeni se zaključijo z nadaljnjo gredjo, ki je priključena na glavno komponento.

Kje v vozilu se nahajajo jermeni?

Celotna moč vozila prihaja iz motorja. Motor poganja alternator, s pomočjo jermenice, ki v zameno zagotavlja vso elektriko v vozilu. Odvisno od zasnove motorja, lahko drug jermen poganja vodno črpalko. Servo črpalka je druga komponenta, ki jo lahko poganja jermen. Prav tako obstajajo ojačevalci zavor, ki jih napaja vakuumska črpalka, ki jo poganja jermen. Natančen kot vrtenja jermenice je pri vseh teh pomožnih enotah nepomemben. Pogonski jermen na kateremkoli od teh agregatov je praviloma lahko dostopen in enostaven za menjavo. Okvarjen pogonski jermen se odraža skozi glasno cviljenje.

Okvare pri pogonskem jermenu

Če se okvare dovolj dolgo prezirajo, se lahko jermen zlomi in ne poganja več povezanega agregata. V primeru alternatorja najprej ne opazite ničesar, razen luči indikatorja polnjenja. Po nekaj kilometrih pa se bo vaše vozilo ustavilo, saj se akumulator ne bo več polnil. Ob okvari servo črpalke postane kar naenkrat težko upravljati s krmilom in zavorami. Če preneha delovati vodna črpalka, privede to zelo hitro do pregretja motorja in v najslabšem primeru do nepopravljive poškodbe motorja.

Šibke točke pogonskega jermena: Zobati jermen

Zobati jermen poganja odmično gred, samega pa poganja ročična gred. Položaj med bati, ki so povezani z ročično gredjo, in ventili, ki se krmilijo prek odmične gredi, mora biti vedno natančen. Motor z napačno določeno razdaljo bodisi sploh ne deluje ali pa se po nekaj obratih samouniči. To se zgodi, ko dvigajoči bat udari na odprt ventil. Ventil se upogne in bat prebode. V večini primerov ni vredno plačati za popravilo. Še posebej usodno je, če se zobati jermen med vožnjo pretrga. To v večini primerov privede do takojšnjega, notranjega uničenja motorja.
V nasprotju s klinastimi jermeni, ne morete opaziti, kdaj zobati jermen potrebuje zamenjavo. Zato je edini način za preprečitev poškodbe motorja pravočasna zamenjava zobatega jermena. Intervale za zamenjavo narekuje število prevoženih kilometrov in/ali predpisana življenjska doba zobatega jermena. Če, na primer, kupite rabljen avtomobil brez tehničnega pregleda in niste prepričani o datumu zamenjave zobatega jermena, je zelo priporočljivo, da ga zamenjate iz previdnosti. Idealno lahko opravite veliki servis, pri katerem lahko zamenjate tudi olje, vse filtre in vžigalne svečke. Pri menjavi zobatega jermena morate vedno zamenjati tudi vse povezane komponente, kot so tesnila, napenjalni valji, in morda vodno črpalko.

Vsi jermeni iz Avtodelionline

V naši spletni trgovini boste našli vse jermene, ki so nameščeni v vašem avtomobilu. Naši izdelki prepričajo prek odlične kakovosti, po dostopni ceni. Katalog vsebuje vse zobate jermene, ki so na voljo v naši trgovini. Na Avtodelionline.si boste dobili vse klinaste jermene, ki jih potrebuje vaš avtomobil, po najnižji ceni.

NAJ produkti v kategoriji:

Drugih rezervni deli za avto