0

0.00

#

Avtodeli Karoserija za vse znamke avtomobilov

Izberite svoje vozilo

Katalog avtodelov za Karoserijski deli premium kakovosti

Avtodeli Karoserijski deli znanih proizvajalcev

  • JOHNS Karoserija
  • PRASCO Karoserija
  • BLIC Karoserija

Karoserija - Kaj morate vedeti o mehanizmu, obrabi in popravilu

Karoserija avtomobila vključuje vse kovinske in plastične dele, ki tvorijo zunanjo obliko vozila. Sestavljena je iz premičnih in fiksnih komponent.

Konstrukcija karoserije avtomobila

Karoserija avtomobila je sestavljena iz štirih delov. Varjena karoserija je velik blok varjenih plošč. Je jedro vozila, na katero so s zakovicami, sponkami ali vijaki pritrjene vse druge komponente avtomobila. Zamenljivi deli karoserije, pritrjeni na varjeno karoserijo, spadajo v drugo skupino komponent. To so prednji blatniki in odbijači. V primeru poškodbe zaradi rje ali nesreče, jih je mogoče zlahka odstraniti in zamenjati z novimi deli. Nimajo nobene podporne funkcije, služijo samo za aerodinamiko in zasnovo avtomobila. Tretja skupina sestavnih delov karoserije so gibljivi deli. Gibljivi deli so vrata, pokrov motorja in prtljažna vrata, pokrov rezervoarja in po možnosti streha ali zložljiva streha kabrioleta. Ob poškodbi je te dele enostavno zamenjati. Razen pokrova motorja in pokrova rezervoarja, imajo gibljivi deli karoserije veliko elektronike in navznoter usmerjenih delov obloge. Če se ti deli zamenjajo z novimi, ponavadi zahtevajo drago razstavljanje številnih elementov karoserije. Četrta skupina delov karoserije vključuje vse pripete elemente, kot so letve, emblemi, obloge na premičnih elementih in podobno. Njihovo zamenjavo je prav tako precej enostavno izvesti in ko so vsi ti pripeti elementi v brezhibnem stanju, lahko bistveno izboljšajo avtomobil.

Obraba delov karoserije

Karoserija vozila je v bistvu sestavljena iz jeklene pločevine. Njen glavni sovražnik je rja. Tovarniški zaščitni ukrepi, kot so zaščita podvozja, tesnilni spreji ali pocinkane pločevine, preprečujejo prezgodnje rjavenje. Kljub temu pa se je sčasoma pokazalo, da lahko tudi pocinkana vozila v določenih nesrečnih okoliščinah zelo hitro zarjavijo.
Da bi preprečili postopno rjavenje na vozilu, je potrebno vsak majhen madež rje takoj odpraviti. Avtomobili imajo posamezna ranljiva območja, kjer je mogoče običajno pričakovati rjo. Na varjeni karoseriji so zadnji kolesni oboki pogosto občutljivi na rjo. Delci, ki odpadajo s koles med vožnjo, postopoma uničijo zaščitni lak na spodnjem robu kolesnega oboka, kjer bosta postopoma prodrli vlaga in rja. Če se to ugotovi dovolj zgodaj, je mogoče korozijo ustaviti s strganjem in ponovno zatesnitvijo kolesnega oboka. Druga šibka točka pri številnih avtomobilih je podvozje. Stranske obloge so pogosto prizadete zaradi rje. Vzroki so deloma enaki kot pri kolesnih obokih. Pomanjkanje previdnosti, medtem ko delate na avtomobilu, je še en razlog: Stranske obloge so praznine, v katerih se lahko nabira voda in to lahko hitro privede do vdora. Voda ima potem čas za katalitično pospeševanje nastanka rje. Če boste na bočnih pragih našli rjo, običajno pomaga, če samo izrežete zarjavele dele in na njihovo mesto zvarite jekleno pločevino. Močna rja je razlog za zavrnitev avtomobilov na tehničnih pregledih.
Vrata in dela karoserije nad prednjimi kolesi so prav tako podvrženi rji. V tem primeru je običajno potrebno zamenjati celotno komponento, namesto da se opravi poskus popravila. Potem je nujno zamenjano komponento pobarvati v obstoječo barvo karoserije, saj bo drugačna barva dela karoserije precej zmanjšala vrednost vozila.
Odbijači so danes izdelani pretežno iz plastike. Da bi jih zamenjali, morate običajno sprostiti nekaj vijakov in montirati nov del. V primeru vozil serijske proizvodnje je nakup novih odbijačev običajno precej poceni. Za visoko kakovostne športne kupeje, pa je to lahko zelo drago. Iz tega razloga imamo komplete za popravilo plastičnih odbijačev, s katerimi se popravi ali delno zmanjša razpoke.
Na Avtodelionline.si boste našli številna orodja, ki vam bodo pomagala vzdrževati in izboljšati karoserijo vašega vozila. Ponuba vključuje lake in čistilce barve, posebne avto šampone in posebna sredstva za aluminijaste dele. Vrata, blatnike in odbijače je potrebno nabaviti na trgu nadomestnih delov. V spletnem katalogu boste pogosto našli zelo primerne alternative dragim originalnim rezervnim delom. To pomeni, da lahko popravite poškodbe na svojem avtomobilu, z malo denarja.

NAJ produkti v kategoriji: