0

0.00

#

Avtodeli Krmiljenje za vse znamke avtomobilov

Izberite svoje vozilo

Katalog avtodelov za Sistem krmiljenja premium kakovosti

Avtodeli Sistem krmiljenja znanih proizvajalcev

  • MAPCO Krmiljenje
  • A.B.S. Krmiljenje
  • TRW Krmiljenje

Krmiljenje - Kaj morate vedeti o mehanizmu, obrabi in popravilu

Krmiljenje in podvozje omogočata vozniku manevriranje avtomobila. Glavna funkcija podvozja in krmiljenja je ohranjanje nadzora nad vozilom pri vseh hitrostih.
Nepoškodovan volan in podvozje ohranjata avtomobil obvladljiv tudi pri visokih hitrostih, na ovinkastih cestah in pri manevrih umikanja. Zaradi velikih sil, ki delujejo na vozilo, opazite okvare šele po tem, ko izgubite nadzor: Ena do dveh ton jekla, ki se opotika in pomika okoli brez kakšnihkoli sredstev nadzora, je nevarna tudi pri nizkih hitrostih. Zato sta, takoj za zavorami, nepoškodovano podvozje in ustrezno krmiljenje življenjskega pomena.

Komponente krmiljenja in podvozja

Prvi element v krmilnem sistemu je volan. Danes se pri večini vozil rotacijski gibi volana prenašajo do servo črpalke, ki ojača krmilne sile in jih prenaša na os volana. Krmilni mehanizem se pri večini avtomobilov nahaja na prednji osovini. Sestavljen je iz številnih komponent, ki skupaj zagotavljajo, da se kolesa istočasno obračajo pod želenimi krmilnimi koti. Krmiljenje je samo po sebi običajno zelo odporno na obrabo in traja življenjsko dobo avtomobila. Servo črpalka je pri starejših avtomobilih še posebej dovzetna za okvaro. Kakorkoli že, servo olje je treba redno preverjati in po potrebi zamenjati. Mehanizem, ki ohranja fleksibilnost volana in ga ščiti pred udarci ter nenadnimi spremembami višine, je tudi zelo dovzeten za obrabo. Sestavljen je iz številnih komponent, izdelanih iz masivnega jekla, ki imajo na gibljivih delih gumijaste in plastične puše. Kroglasti zglobi imajo prav tako gumijasto manšeto, pod katero imajo izvedeno kroglasto glavo, ki je napolnjena z mastjo.
Na krmilni mehanizem močno vpliva veliko število prevoženih kilometrov, neasfaltirane ceste ali močni udarci pri vožnji čez visoke robnike. Obrabljene zglobe zaradi slabšega obnašanja avtomobila pri vožnji lahko prepoznate po ropotajočih zvokih. Če je tako, je potrebno prizadete komponente zamenjati. Popravilo teh delov je prepovedano. Pri zamenjavi volanskega droga ali kroglastih zglobov, morate nadomestni del priviti točno tolikokrat, kolikokrat je bil privit zamenjani del. Sicer bo vozilo vleklo na eno stran, pnevmatike pa se obrabile veliko hitreje. Napačno nameščen volanski drog lahko prepoznate po močno obrabljeni pnevmatiki na eni strani avtomobila ali po dejstvu, da avtomobil vleče na eno stran. Če niste prepričani glede pravilne namestitve svojih volanskih drogov, jih lahko preverite in prilagodite pri vsakem mehaniku, za 50-100 evrov.
Podvozje je zasnovano za ohranjanje udobne višine koles in njihovo krmiljenje. Sestavljeno je iz močne jeklene vzmeti in amortizerja. Glede na to, kako je bilo podvozje izdelano, sta lahko ti dve komponenti oblikovani kot en sam del (opornik) ali kot ločeni komponenti. Nekatera vozila imajo namesto izmenljivih opornikov hidropnevmatsko vzmetenje podvozja, vgrajeno v vozilo.

Kako prepoznati in popraviti poškodbe v krmiljenju in podvozju

Okvarjeno vzmetenje lahko prepoznate zaradi slabšega obnašanja pri vožnji in neprijetnem nihanju vozila. Avtomobil je težje nadzorovati, pnevmatike pa pogosto cvilijo. Vsaj takrat, je potrebna takojšnja zamenjava. Vendar pa je ob vsaki menjavi pnevmatik ali zavor priporočljivo hitro pregledati vzmeti in amortizerje. Če iz amortizerja uhaja olje, med stiskanjem klokota ali ugotovite hudo korozijo ali celo razpoke na vzmeti, morate enoto takoj zamenjati. Vzmeti morajo biti vedno odvite v smeri osovine. Stanje amortizerjev je mogoče preveriti tudi brez dvižne platforme: Na vsakem vogalu močno pritisnite avtomobil. Če vozilo močno poskoči, je amortizer v okvari. Oporne vzmeti in amortizerje je dokaj enostavno zamenjati, dokler uporabljate primerna orodja. Napenjalec vzmeti je mogoče kupiti za nekaj evrov. Poskusi z napenjalnimi trakovi ali drugimi improviziranimi orodji se ne smejo izvajati, saj je nenadoma sproščena vzmet zelo nevarna.

Poiščite vse, kar potrebujete za krmiljenje/podvozje, po dostopni ceni

Na Avtodelionline.si boste našli vse rezervne dele, potrebne za popravilo okvarjenega krmiljenja ali vzmetenja. Ves čas imamo promocije in popuste. Vsak od naših nadomestnih delov je v skladu s predpisano kakovostjo proizvajalca.

NAJ produkti v kategoriji:

Drugih rezervni deli za avto