0

0.00

#

Avtodeli Izpušni sistemi za vse znamke avtomobilov

Izberite svoje vozilo

Katalog avtodelov za Izpušni sistemi premium kakovosti

Avtodeli Izpušni sistemi znanih proizvajalcev

  • ELRING Izpušni sistemi
  • BOSCH Izpušni sistemi
  • BOSAL Izpušni sistemi
  • DENSO Izpušni sistemi
  • HJS Izpušni sistemi

Izpušni sistemi - Kaj morate vedeti o mehanizmu, obrabi in popravilu

Dimni plini bencinskih in dizelskih motorjev so zelo vroči in tudi zelo strupeni. Izpušni sistem je bil razvit za pravilno odvajanje plinov. Vendar imajo te komponente več nalog, kot le odstranjevanje izpušnih plinov.
Izpušni sistem se uporablja predvsem za razpršitev dima motorja, na tak način, da ne povzroča nobene škode v ali zunaj vozila. Druga naloga izpušnega sistema ni manj pomembna. Zvoki eksplozije, ki bi nastali v normalnem ciklu delovanja motorja, se zmanjšajo toliko, da ustvarjajo primeren hrup. Tudi tukaj lahko izpušni sistemi pomagajo tako, da dajejo vozilu robusten in tudi karakterističen zvok. Tretja naloga izpušnega sistema je čiščenje zgorevalnih plinov.

Komponente izpušnega sistema

Izpušni sistem ima tri komponente:
    1. Cevi potekajo neposredno iz bloka motorja do izpušne cevi. Komponente so kolektor, spodnja cev, gibljiva cev, centralna cev in izpušna cev. V ceveh so vgrajeni raznoliki dušilci. To je lahko sprednji, centralni in zadnji glušnik. 2. Čiščenje izpušnih plinov poteka s katalizatorjem in sondo lambda. V katalizatorju se strupen plin, dušikov oksid, ki nastaja pri zgorevanju, razgradi v molekule neškodljivega dušika in kisika. Sonda lambda meri koncentracijo plina v vročem izpušnem plinu in prenaša vrednosti do krmilne enote. Ta uravnava dovod goriva v motor, tako da ne pride do poškodbe katalizatorja. 3. Dodatki so sestavljeni iz različnih objemk in tesnil, ki so potrebni za namestitev in delovanje izpušnega sistema. Ti vključujejo končne dele in ploščice, ki lahko izboljšajo izgled vozila. Te gume so zelo obremenjene in nagnjene k pokanju. Ob ugotovitvi poškodbe, je potrebno gumo zamenjati.

Običajne okvare v izpušnih sistemih

Najhujši sovražnik izpušnih sistemov je rja. Ker so izpušni sistemi izpostavljeni ekstremnim temperaturnim nihanjem, je skoraj nemogoče preprečiti morebitne poškodbe zaščitne prevleke zaradi rje. Z izjemo zelo dragega izpuha iz čistega nerjavečega jekla, ne obstaja način za ustvarjanje trpežnosti izpušnega sistema, glede odpornosti na rjo. Posamezne komponente rjavijo v različni meri.
Dušilci zagotavljajo veliko stično površino za rjo. V primeru poškodbe, je opazno počasno povečanje hrupa motorja. Te komponente so na splošno tako poceni, da je zamenjava poceni, hitra in trpežna.
Gibljiva cev je običajno narejena iz nerjavečega jekla. Pomaga uravnavati vibracije iz motorja in katalizatorju prihraniti nepotrebno vibriranje. Močni gibi in sprememba toplo-hladno imajo zelo uničujoč učinek na gibljivo cev. Če se zlomi, bo postal motor izjemno hrupen, ker ni ničesar za zmanjšanje hrupa motorja. Prožne cevi so tudi zelo poceni in enostavne za zamenjavo. Izpušni zbiralniki so izdelani iz težke litoželezne cevi in ponavadi trajajo celotno življenjsko dobo avtomobila. Prav tako je centralna cev običajno tudi zelo trpežna.
Katalizator je sestavljen iz keramičnega telesa, ki je prevlečeno s platino. Ta platinasta plast običajno traja za vedno. Vendar pa se lahko poškoduje zaradi neizogibnega vibriranja keramičnega telesa. Če okvarjen katalizator ni bil odkrit že pri testu emisij, ga je mogoče občutiti kot rožljanje in ropotanje. V tem primeru je priporočljiva takojšnja zamenjava: Okvarjeno, vendar še vedno prisotno keramično telo v katalizatorju, se še vedno lahko proda za reciklažo. Prazno ohišje pa je seveda brez vrednosti.

Pravni okvir

Izpušni sistemi so za varnost pomembne komponente in imajo tudi ekološki pomen. Poškodovani izpušni sistemi so zelo škodljivi za okolje, zaradi njihovega nepravilnega čiščenja in funkcije dušenja. Namerna vožnjo vozila z okvarjenim izpuhom je nezakonita in se lahko kaznuje.

Nasveti za nabavo izpušnega sistema

Za običajne majhne avtomobile in srednje velike avtomobile so izpušni sistemi ponavadi zelo poceni. Na Avtodelionline.si boste vedno našli zanimive promocije. Obrabo izpušnih sistemov je skoraj nemogoče preprečiti. Redni pregledi gumijastih držal, če so v redu in na mestu, pomagajo preprečiti škodljive napetosti ali obrabo izpuha. Sicer pa je pomembno okvarjene dele zamenjati v zgodnji fazi, da se ohrani zanesljivost delovanja vozila.

NAJ produkti v kategoriji:

Drugih rezervni deli za avto