0

0.00

#

Avtodeli Vžigalni sistem za vse znamke avtomobilov

Izberite svoje vozilo

Katalog avtodelov za Vžigalni sistem premium kakovosti

Avtodeli Vžigalni sistem znanih proizvajalcev

  • BERU Vžigalni sistem
  • NGK Vžigalni sistem
  • BOSCH Vžigalni sistem
  • CHAMPION Vžigalni sistem
  • DENSO Vžigalni sistem

Vžigalni sistem - Kaj morate vedeti o mehanizmu, obrabi in popravilu

Sistem vžiga se uporablja za prižiganje zmesi goriva in zraka v zgorevalni komori. Sproži eksplozijo, ki potisne bat v želeni smeri in na ta način razvije celotno moč motorja.

Od vžigalne svečke do alternatorja

Sistem vžiga temelji na nenadnem izpustu električne energije visoke napetosti. Kakovost vžiga temelji na moči iskre, njenem trajanju in velikosti. Močnejša kot je iskra, bolj natančno je zgorevanje zmesi zraka in goriva.

Pot napetosti

Alternator proizvaja električno energijo za vžigalni sistem. Nato na motorju pritrjeni generatorji zagotavljajo - glede na vozilo 3-24 voltno napetost. Majhni motorji imajo pogosto še vedno 3-voltna vezja, medtem ko imajo težka tovorna vozila do 18-24 voltne sisteme ožičenja. Avtomobili imajo običajno 12-voltni sistem, vendar bo ta, zaradi vedno večjega števila električnih porabnikov v novejših avtomobilih, kmalu standardno znašala 18 voltov. Učinkovit vžig pa zahteva veliko več kot 24 voltov. Zato je potrebno napetost pospešiti. To je naloga vžigalne tuljave. Vžigalna tuljava je preprost transformator, ki je trdno pritrjen na karoserijo vozila.
Ko vžigalna napetost zapusti transformator, ima več deset tisoč voltov. Zaradi nizkega toka, ta napetost ni smrtno nevarna. Kljub temu, se ni prijetno dotakniti delujočega vžigalnega kabla. Pospešena napetost prehaja skozi odklopnik, ki se pri sodobnih vozilih upravlja popolnoma elektronsko. Starejša vozila imajo ponavadi mehansko stikalo, ki se danes več ne uporablja, zaradi svoje občutljivosti na okvare. Od odklopnika gre napetost v razdelilnik. Ta vedno usmerja vžigalno napetost do pravilne zgorevalne komore. Do danes se je sistem rotorske ročice razdelilnika in vžigalne žice, povezane s pokrovom, izkazal za zelo učinkovit. Napetost gre od razdelilnika do vžigalnega kabla, ki je sestavljen izključno iz debelega kabla in ustreznih priključkov. Končno vžigalna napetost prispe do vžigalne svečke, ki je trdno pritrjena na motorju.

Kako prepoznati okvarjen vžigalni sistem

Pri avtomobilu s pokvarjenim sistemom vžiga, se lahko zgodita dve stvari: Bodisi avtomobil vozi s tresljaji ali pa sploh ne vozi. Če ima avtomobil težave pri zagonu ali če motor med vožnjo ugasne, je vzrok najverjetneje pokvarjen sistem vžiga. V prvi vrsti bi morali preveriti, ali so vsi kabli še vedno na mestu in priključeni. Za nadaljevanje vožnje je pogosto dovolj, da spet priključite odklopljen vžigalni kabel. Od vžigalne svečke do razdelilnika, vse komponente so poceni potrošni material. V navodilih za vzdrževanje vozila so določeni intervali za zamenjavo vžigalnih svečk. Ob vsaki menjavi vžigalne svečke je koristno preveriti razdelilnik.
Da bi ga preverili, ga morate odklopiti in pogledati v njegovo notranjost. Če se na štirih do osmih kontaktih (vedno natanko toliko kot število valjev) formirajo močne sledi ožganin, bi ga morali zamenjati. Kot previdnostni ukrep lahko prosto popraskate stike z izvijačem. Vendar, ko imate priložnost za nakup novega, bi morali pokrov zamenjati. Če vžigalni kabel izgubi svojo izolacijo, napetost ne bo več dosegla vžigalne svečke. To lahko, na primer, ugotovite z vožnjo vozila ponoči, z odprtim pokrovom motorja. Poškodovan kabel za vžig bo proizvedel blisk. Tega NIKOLI ne testirajte v zaprtem prostoru (na primer v garaži) !!! Izpušni plini so ZELO strupeni in lahko v kratkem času povzročijo smrt! Bolje počakajte na noč in ta preizkus izvedite zunaj.
Vžigalni kabel je priporočljivo vedno zamenjati v celoti. Tudi če, na primer, kune poškodujejo samo en kabel, boste z nakupom novega kompleta vžigalnih kablov ponovno vzpostavili vaš sistem vžiga v določeno stanje, na katero se lahko zanesete.
Pri zamenjavi vžigalnih svečk je zelo pomembno izbrati natančne modele, s strani proizvajalca odobrene za vaš model avtomobila. Vžigalna svečka ima številne posebne vrednosti, kot so: dolžina navoja, toplotna vrednost in dopustna napetost. Vsaka od teh vrednosti se mora natančno ujemati za vaš model vozila, sicer tvegate usodne poškodbe motorja.
V naši spletni trgovini boste našli vse komponente za sistem vžiga v avtomobilu. Prodajamo le odobrene, visokokakovostne proizvode, ki podpirajo dolgo življenjsko dobo motorja.

NAJ produkti v kategoriji:

Drugih rezervni deli za avto